eduID

Utolsó módosítás dátuma : 2017. szeptember 19.

Mi az az eduID?

Az eduID segítségével minden felhasználó a saját intézménye által üzemeltetett azonosító szerveren keresztül jelentkezhet be attól függetlenül, hogy a saját intézménye vagy valaki más által nyújtott szolgáltatást szeretne igénybe venni. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható.
Az eduID nyílt szabványon alapul, bármelyik hazai akadémiai intézmény számára elérhető.
Az eduID segítségével csoportmunka biztosítható akár külföldi partnerekkel is.
Az eduID a KIFÜ / NIIF Program szolgáltatása.

Miért növeli a biztonságot az eduID?

Tapasztalatok szerint a legtöbb biztonsági probléma abból fakad, hogy a felhasználók több helyen vannak nyilvántartva, a különböző rendszerekhez tartozó jelszavakat nem kezelik megfelelően, a véletlenül „bentmaradt” bejegyzésekkel vissza lehet élni.
Az eduID-hez intézményenként egyetlen belépési pont kell, amelyet könnyebb megvédeni, akár erős azonosítási módszerek (pl. hardver token) segítségével.

Hogyan csökkenthetők az üzemeltetési költségek?

Az eduID azonosításnál mindenki csak a saját intézményének felhasználóit adminisztrálja, a vendég felhasználókat vagy egy másik intézmény azonosítja, vagy a Föderáció által biztosított VHO (Virtual Home Organization) szolgáltatásba lehet regisztrálni. Így az intézmény mentesül a vendégfelhasználókkal kapcsolatos adminisztrációs terhektől.
Az eduID segítségével könnyen megoszthatunk erőforrásokat (pl. oktatási segédanyagokat) intézményen belüli és kívüli felhasználók tetszőleges, meghatározott csoportjával.

Csak akadémiai közegben használható az eduID?

Az eduID alapját képező SAML2 technológiát korlátozások nélkül bárki használhatja. Az akadémiai intézmények által létrehozott szövetséghez (HREF – Hungarian Research and Education Federation) tartalomszolgáltatóként bárki csatlakozhat, viszont felhasználói adatokat csak megfelelő minőségű felhasználókezeléssel rendelkező akadémiai intézmények szolgáltathatnak.